sâmbătă, 19 septembrie 2009

Minciuna, ipocrizie, demagogie


Mi-am propus sa va vorbesc despre ceea ce inseamna minciuna , adica despre un lucru pur omenesc: numai omul poate minti, pentru ca numai omul are parte de un ¨lucru" care poate sa exprime si care, exprimand, se poate misca in doua directii total opuse: adevarul si falsul intentionat.


* Ruda de gradul I cu minciuna este ipocrizia . Fiindca textul este scris in italiana (limba pe care o stapanesc la perfectie) o sa va traduc: ¨Termenul ipocrizie indica incoerenta voita in actiunile rezultate si valorile enuntate tacit sau explicit. Ipocrita se defineste persoana care afirma o idee determinata si se comporta apoi intr-o maniera diferita de aceasta¨.

* O alta ruda de ¨sange¨ cu cele doua este demagogia . Fiindca textul este scris in franceza (limba pe care de asemenea o stapanesc) vi-l voi traduce: ¨Demagogia (rezulta din cuvintele grecesti ¨popor¨ si ¨a conduce¨) este o notiune politica si retorica rezultata din arta de a manevra populatia in scopul obtinerii favorurilor scontate, notandu-se prin utilizarea unui discurs simplist, ocultand noantele, utilizand carisma si denaturand realitatea. Disursul demagogilor este desfasurat in general pe campul rationalului, fiindca se adreseaza pasiunilor si frustrarilor electoratului. Acest discurs recurge la satisfacerea asteptarilor publicului vizat, fara a avea un interes general mai mare decat atragerea simpatiilor si castigul de sustinatori. Argumentele demagogului este voit simplu si nu este captat si receptat decat de catre categoria de public caruia ii este adresat. Ele fac frecvent apel de la facultatile vointei pana la tarele intelectuale, propunandu-le analize si solutii care par evidente si imediate. Azi, termenul demagog este larg perceput ca avand conotatii peiorative. In fapt, etimologia cuvantului traduce termenul de demagog ca fiind cel ce educa, cel ce conduce poporul¨.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu